het ontstaan van Help ons Helpen 0297

images

In 2011 ontmoetten Patries Gerrist en Anja Blom elkaar. Anja zamelde op dat moment eten in voor gezinnen met een minimum inkomen. Op die manier konden ze deze gezinnen met Kerst wat extra geluk brengen door ze een goed gevulde tas met eten te geven.

Vanaf dat moment, 4 jaar lang, hebben deze kanjers met zijn tweeën gezorgd voor geweldige feestdagen voor deze gezinnen.

Er werd ook veel gesproken met de gezinnen, waar ze tegen aan liepen, waar de problemen zaten, waar ze ondersteuning misten…. Kortom; het bleef niet meer alleen bij de gevulde boodschappentas met extra’s met de Feestdagen. Er werd steeds meer steun geboden door het jaar heen, op meer vlakken dan alleen eten.

In 2015 heeft Patricia, samen met haar dochter Pamela, haar tuin verbouwd zodat de kinderen daar in de zomervakantie meerdere dagen per week konden komen spelen. 

Knutselen, kliederen met verf en water, schminken en nagels lakken, plonsen in een opblaasbadje; je kunt het zo gek niet bedenken of ze waren ervoor in.

De kinderen genoten, ook van een warme maaltijd tussen de middag en de ouders hadden een rustmoment of konden meegenieten van de lol die hun kind op dat moment had. De gesprekken tijdens deze speeldagen met de ouders en met de kinderen waren bijzonder.

Kinderen die je knuffelen omdat ze weer een geweldige vakantie hebben gehad, die eindelijk ook eens wat te vertellen hadden als ze na de vakantie op school terugkwamen. Ouders die een beetje konden ontspannen, hun schaamte voor hun omstandigheden konden loslaten. Eindelijk het gevoel hadden dat ze niet meer alleen stonden.

Door deze gesprekken ontdekten we ook dat er meer hulp nodig was. Bij het invullen van papieren, aanvragen van zaken, duidelijkheid verschaffen over regelingen waar men recht op had of kon hebben.

Het inzicht dat er meer moest gebeuren heeft ertoe geleid dat we de samenwerking zijn aangegaan met Samen aan de Amstel. Een stichting, met ANBI status, die als overkoepelende (paraplu) stichting fungeert voor meerdere projecten. Zij hebben Help ons Helpen 0297 verwelkomd.

images

Daar zijn we ze erg dankbaar voor, hierdoor werd het mogelijk om meer voor de gezinnen te gaan betekenen, we konden bedrijven en organisaties aanschrijven en vragen om donaties, want dat werd fiscaal aantrekkelijk. Patricia kreeg zo de rol van woordvoerster namens en voor de minima gezinnen in de regio, ook naar de gemeenten toe.

Er kon nu op alle gebieden hulp geboden worden; eten en drinken, huisraad, verjaardagen voor de kinderen, maar ook het begeleiden van gezinnen naar hulp.

En nu? Nu zijn we, met ingang van 2021, een zelfstandige stichting! Met dank aan onze sponsors dat ze dit financieel mogelijk maakten.  

Zo klein begonnen, zo mooi hoe het uitgegroeid is. Samen sterk tegen armoede en samen sterk met het oplossen van problemen!